S Jollou a bez peněz

Před několika dny mi dorazil nový mobil z finska. Byl drahý a nijak moc toho neumí. Nicméně – není to android. Je to v podstatě značkový telefon, kde jedna skupina vyrábí zároveň hardware i software. Nákupem neplatíme jenom za hardware, ale i za software a značku. Nepřipomíná vám to na první pohled něco? Mě bohužel ano, a ani se mi to slovo nechce vyslovovat. Iphone.

Ale na druhý pohled se přeci jenom přikláním k názoru, že to tak není. Totiž, od dob chytrých a dotykových telefonů začala Nokia silně upadat. Klasické tlačítkové telefony se prodávaly méně a méně a Nokia nebyla schopná přijít s hodnotným chytrým telefonem na trh. Počet lidí, kteří někdy slyšeli o operačním systému Symbian, asi mluví za své. Kolem roku 2010 si několik zaměstnanců Nokie řeklo, že už to nemá smysl. Odešli a spolu si založili novou společnost Jolla, vybrali na internetu nějaké peníze, rozhodli se vytvořit nový kvalitní telefon a systém, a povedlo se jim to.

Sailfish je operační systém založený na linuxu, navržený pro jednoduché příjemné ovládání gesty a ! s podporou většiny android aplikací. To ho staví do podobné pozice, jako je třeba Firefox nebo většina uživatelského linuxu, totiž mezi jakési alternativní operační systémy. A to je to zásadní. Na rozdíl od iphonu se nestaví nad android, ale pod něj. Uvědomuje si a přiznává, že je jiný a nový, a snaží se být co nejblíže zavedenému standardu. Kromě těch inovativních funkcí samozřejmě. Na rozdíl od iphonu má bluetooth, který se umí spojit s jakýmkoli telefonem bez ohledu na OS.

Je to prostě linux. Je sice technicky komerční, má placené zaměstnance a příjmy z prodeje, ale snaží se pracovat s komunitou a dělat dobrý telefon a systém bez nároku na obrovskou odměnu. Proto se ty peníze, myslím, vyplatily. Myslím. A můžeme přát Jolle, aby nezkrachovala. Nemá od toho zas tak daleko. Myslím.

Mimochodem, asi týden po mém nákupu se telefon Jolla trvale zlevnil o zhruba 50 eur, teď je tuším vyprodaný. Ale rád ho doporučím :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *