Proč jsou Svobodní nejlepší volba

Je mi 18 let a jedna z mála věcí, která se mi tím otevírá, je možnost chodit k volbám. To by ještě nebyl tak velký problém. Zároveň se to ale otevírá mnoha lidem v mém okolí, kteří buď vůbec nad volbami nepřemýšlí, nebo plánují volit podle nějaké jednostranné myšlenky, která v tomto systému a stavu nemá moc velkou váhu. Proto bych teď rád vysvětlil, proč podporuji Svobodné a co mě vede k přesvědčení, že jejich strana je právě ta, kterou je potřeba v této situaci do vlády dostat. Zajímavé to může být samozřejmě i pro ty, kteří už mnoho let k volbám chodí…

Hezky od začátku. Stát vznikl kdysi dávno, když se na nějakém území seskupilo hodně lidí. Potřebovali spolu nějak soužít a zvolili si pár lidí, které dosadili na vrchol do vlády. Tito lidé určovali pravidla společného veřejného života a soudili občany, když nevěděli, kdo z nich má pravdu. Díky tomu bylo ve společenství míň hádek a postupně lidstvo docílilo například toho, že ve většině případů nebojujeme silou, ale soutěžíme našimi argumenty. To se považuje za spravedlivější. Aby to mohlo tímto způsobem fungovat, zbavila nás vláda některých svobod, přesněji pravomocí, u kterých hrozilo velké nebezpečí, že bychom jimi ohrozili ostatní. Například nesmíme své občany bezdůvodně napadat nebo jim brát jejich majetky. Proto vznikla policie, která se o dodržování těchto pravidel stará. S sebou musíme neustále nosit občanský průkaz, aby nás při zločinu mohla policie poznat. K tomu byl zase zřízen úřad, který se stará o vydávání občanských průkazů. Všechny tyto státní činnosti také stojí peníze, takže vláda začala vybírat daně, za kterých své orgány platí.

Když si to shrneme, vláda/stát vznikl pro své občany, aby jim zjednodušil primitivní spory a mohli se věnovat něčemu zajímavějšímu. Proto zřídil pár organizací, na které od nás bere peníze. To je zhruba vše, co od státu čekáme. Teď zase trochu dopodrobna: Stát je tu pro nás, nikoli my pro něj. Naše povinnosti by měly zahrnovat jen to nejnutnější, aby nám mohl dobře sloužit. Lehce nás omezuje, abychom se vzájemně nebezpečně neomezovali. Neměl by nám tedy bránit dělat činnosti, které ostatní neohrozí. K tomuto účelu má pár organizací. Není tedy nutné, aby jich měl více, než je k tomu potřeba!

Tímto povídáním se jen snažím upozornit, že stát by měl být v našem životě poměrně drobnost. Podobně jako správce bytového domu. Neměl by nás příliš omezovat, dokonce ani pozitivně (dotace), protože tím nepřímo omezuje ostatní. Neměl by moc byrokratizovat, díky čemuž by zbylo více peněz a mohly by se snížit daně. Jednotliví občané by následně měli více peněz a mohli by je využívat podle svého nejlepšího svědomí. Příklad: Pokud chcete jít dnes do divadla, raději zaplatíte vyšší vstupné divadlu, nebo chcete mít levnější vstupenku za cenu celkového zdražení všeho (větší sazby daní) a doufat, že divadlo ty peníze dostane od státu? Přičemž možná také podpoří něco jiného a vy to nebudete moct prakticky nijak ovlivnit?

Pokud s touto myšlenkou souhlasíme, musíme prakticky jistě uznat, že tomu popisu dnešní Česko neodpovídá. Na politické scéně tedy budeme hledat pravici, protože právě ta si klade za cíl moc státu snižovat a běžnou zodpovědnost přenášet na občany, což chceme. A příliš moc pravice tu nenajdeme. Tradiční ODS má za sebou poměrně dost planých slibů a nějaké zločinecké aféry, takže asi není dobré jim věřit. TOP jako jakýsi nástupce ODS je sice docela slušná strana, ale její program se zabývá omezováním státu jen lehce (viz hlasování jejich členů v evropském parlamentu), takže si také nejsem jistý, zda by politice příliš pomohli. Populární Piráti jsou na tom podobně, mají hezké nápady, ale tento problém, který považuji za zásadní, řeší jen z části. Pokud budeme mít přehnaná autorská práva, bude se žít malým hudebníkům a umělcům špatně, ale pokud budeme mít přehnanou byrokracii, bude se žít špatně všem – přehnaná moc státu je tedy větší problém, než který řeší Piráti. Stejně jako Zelení, kteří se soustředí na ekologii, nebo KDU, kteří se snaží křesťansky třeba podporovat rodinu, ale vůbec neřeší příčinu rozpadu příbuzenských vztahů, kterou je například státní záležitost zvaná důchod, která umožňuje rodičům se od svých dětí bez nebezpečí odpoutat. ČSSD není pravice za žádnou cenu a ANO je jednoduchý podvod, o kterém by se dalo vyprávět desítky minut. Nad ostatními stranami mají Svobodní alespoň tu výhodu, že se nejedná o úplně malou stranu a mají šanci se do parlamentu dostat.

Nevím, jaký existuje ještě argument, proč nevolit Svobodné? Možná je podezíráte, že jsou to zase jen podvodníci, ale s plným svědomím se odvažuji tvrdit, že pravděpodobnost nějakého prospěchářství je u Svobodných několikrát nižší, než u jiných stran. Jestli nevěříte, nezbývá, než se o ně začít více zajímat a důkazy pro poctivost si najít sám.

Pokud tedy protiargumenty nejsou, prosím, volte Svobodné. Samozřejmě tím nemyslím jejich jednostrannou podporu a nezájem o politické diskuze s opačnými zaměřeními, ani nevylučuji možnost podpory jiné strany v konkrétních případech, třeba v komunálních volbách. Jinak ale uznejte potřebu pravice v dnešní Evropě a fakt, že lepší strana s tímto programem se asi najít nedá. A při příštích volbách jim dejte hlas. Díky :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *