Z Uložta se nestahuje?

U několika lidí jsem zachytil názor, že stahovat ze serveru Ulož.to je špatné. Zatímco jejich základní argumenty dávají smysl, jakmile se člověk zamyslí o pár vteřin déle, narazí na vtipný problém, který dotyční zcela přehlížejí.

Jako konkrétní příklad vezmu naskenované knihy. Na otázku, proč je to špatné, dostaneme obvykle tuto odpověď: Protože se tam daný text dostal neoficiálně a tím autorovi škodíme. Kdybychom si to totiž koupili klasicky v knihkupectví, dostal by část peněz z ceny titulu, ale takhle nedostane nic. Pokud se to podle jeho vydavatele platit má, a my to neuděláme, je to na první pohled podvod, stejně jako kdybychom se dostali do cirkusu bez lístku přes plot.

Zde se ovšem naráží na ten omyl. My si snad knihy běžně kupujeme? Alespoň okolo mne je hodně lidí, kteří si raději zajdou do knihovny, která je levnější. Nebo si knihu půjčují navzájem, protože je to jednoduché. Většinou jsou to právě ti, kteří čtou nejvíc. Kde jsou pak ty peníze? … Ano, nejsou nikde. Ztratí se úplně stejně, jako při stažení z Uložta, a autor z toho nic nemá, tudíž je to vlastně podvod.

Když tedy zase někdo bude poklesávat nad Uložtem, upozorněme ho, že je vhodné si uvědomit, že to není zdaleka tak jednoduché, a Uložto není v dnešních souvislostech o nic horší.

Pokud přemýšlíme dál, všimneme si, že ačkoli zákon považuje nahrávání knih na Uložto za nelegální činnost, při fyzickém půjčování se legalita vůbec neřeší. Tedy, pokud by měla autorská práva vůbec existovat, jsou dost nedomyšlená.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *