Děkujeme volebním kalkulačkám za výsledek voleb

Položme si otázku, jestli má být zaveden 30 korun poplatek u doktora. A odpovězme: Ne, chudí pak na něj nemají. Nebo: Ne, je to věcí dohody mezi pojišťovnou a klientem. To jsou přeci naprosto zásadně odlišné odpovědi! Jedna by odpovídala zhruba ČSSD, druhá Svobodným. Přesto je jedna věc spojuje. Ve volební kalkulačce by obě byly schovány pod zkratku NE.

Ale problémem volebních kalkulaček ani není tolik fakt, že politické názory nemůžeme shrnout do dvaceti černobílých otázek ano/ne. Problém hlavně je, že politické názory vůbec nemůžeme shrnout do dvaceti otázek o volebním programu.

Nemyslím si, že sympatie člověka k politické straně vzniká na základě názorů na jednoduchá fakta. Lepší kalkulačky se teď snaží zakomponovat i otázku, jestli je pro vás daná otázka důležitá, ale to je stejně úplně marné. Já sám bych vlastně na všechny odpověděl Není důležité. Jde o to, že člověk, který politiku dlouhodobě sleduje, svou volbu váže na mnoho jiných faktorů. Například celkové smýšlení. Já osobně nesouhlasím s postojem TOP 09 k Evropské unii. Dokonce bych mohl říct, že mám zásadně odlišný názor na EU oproti TOP, tudíž v kalkulačce by mi to určitě shodu nepřiznalo. Ale ve skutečnosti názor TOP na EU znám a považuji také za rozumný, a tak by to pro mě vůbec nebyla překážka, abych tuto stranu volil. Je to ale tím, že znám smýšlení dané strany a s tím souzním, nejde o konkrétní závěry, které to smýšlení vyvozuje.

To byla taková hluboká polemika. Ale v praxi samozřejmě posuzuji ještě jednodušší data. Opravdu strana, o které uvažuji, v minulém volebním období něco změnila? Nebo za to alespoň tvrdě bojovala? Případně pokud je to nová strana, má alespoň dobré předpoklady ke změně? Má své názory rozumně podložené? A jací jsou ve straně lidé? Jakou mají lídři strany minulost? Mají konzistentní názory? Lžou? Jak vidíte, tyto otázky volební kalkulačka vůbec nezodpoví. Pro člověka, který se v politice trochu orientuje, tak ztrácí kalkulačka hodnotu.

Co kdyby tedy měla hodnotu pro lidi, kteří se v politice neorientují? Tak jak jsme poslední volby viděli, ti mají jasno už od začátku. Uprchlíci jsou špatní a pan Okamura to vyřeší. Nebo podnikatelé jsou špatní a to zase vyřeší pan Babiš. Tito lidé očividně kalkulačku nikdy neviděli a ani to v plánu nemají. Tedy těm by asi kalkulačka pomohla, ale nedaří se ji k nim dostat.

Ta poslední skupina lidí, kteří by mohli by použít volební kalkulačku, jsou ti, co vůbec neví, koho volit. V politice se moc neorientují a ani nemají žádné fanatické politické přesvědčení. Ale nějaké názory mají a tak často pomocí kalkulačky najdou nějakou politickou stranu, která na otázky odpověděla shodně. Jenže tito lidé, jak jsem říkal, se obvykle v politice neorientují. Jsou schopni volit podvodníky ne proto, že nevěří, že to jsou podvodníci, ale proto, že to vůbec neví. Pravděpodobně kdyby si přečetli několik článků o straně, která jim v kalkulačce vyšla, nevolili by ji. Ale ten problém je, že to neudělají. A populární volební kalkulačky rozhodně nepodněcují v těchto lidech potřebu to udělat. Ty kalkulačky se naopak často chovají, že po vyplnění už víte, koho volit. A o tom silně pochybuji.

Myslím si tedy, že volební kalkulačky z principu většině lidí nepomáhají a zbylé menšině škodí. Podporují populismus a jednoduchá volební hesla a nijak v lidech nepodněcují hlubší zájem o politiku, který je obvykle považován za klíč ke zlepšení politiky celkově. Asi je to marketingově výhodné, mít na svém zpravodajském webu volební kalkulačku. Ale když to uděláte, jste poté spoluviníky toho, jak většina lidí volí. A to je smutné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *