Ruším si facebook

V životě zanedbávám mnoho věcí. Své fyzické i duševní zdraví, rodinu, jazyky, přírodu, jídlo, politiku, kvalitní novinařinu, školu… Vlastně těžko by se našlo něco, co alespoň trochu nezanedbávám. Ale alespoň v těch pár oborech, o které se zajímám do větší hloubky, se někdy rozhodnu jít příkladem a udělat nějaký radikálnější krok. Třeba si předplatit Rekola. Nebo předplatit ProtonMail. Nebo koupit Sailfish OS. Nebo se stát příznivcem strany Svobodní. U takových rozhodnutí zabere dost času, než se k nim prostě odhodlám. Vždycky si říkám, že to přeci není tak hrozné, že to počká, že se to změní.

Tentokrát ve mně přebublal facebook. Ačkoli to bude asi dost veřejně viditelný krok, přijde mi skoro nejmíň radikální… facebook má přece tolik nevýhod, že už to s ním nemůže nikdo myslet dobře… nebo, kéž by to tak bylo. Vím, že se hodně z vás diví, proč to dělám. Takže vám tady shrnu nejdůležitější argumenty k tomuto kroku. Ačkoli jste je již mnohokrát na internetu četli, chcete je slyšet znova. Máte je mít.

Soukromí

Facebook používá velice vyspělé technologie, jak zjistit o svých uživatelích co nejvíc. Jeho mobilní aplikace šmírují kontakty v telefonu, kameru a kdovíjaká další data. Webová aplikace zaznamenává pohyb myši a zadané ale neodeslané statusy. Poznává nás na fotkách a analyzuje, co tam děláme. Navíc nás motivuje používat technologie, kde lze líp šmírovat – proč asi brání používání chatu na mobilním prohlížeči? Protože přes aplikaci Messenger toho o nás zjistí mnohem víc. Všechno si na trvalo ukládá bez možnosti reálného smazání.

A co s těmi daty dělá? Doporučuje nám podle nich reklamu? Kdyby jenom… Několik skandálů ukázalo, že je dost nekontrolovaně předává všemožným analytickým společnostem, kde nad nimi nemá nikdo kontrolu. Taková data pak můžou být jednoduše zneužita, až nám bude chtít ublížit vláda nebo heker. Není v zájmu nikoho, aby na něj nalezli špínu, kterou udělal před 10 lety. A pokud už to z nějakého důvodu nevadí nám osobně, tak tím ale komplikujeme práci třeba investigativním novinářům. To je fakt zlý.

viz
whyprivacymatters.org
teachprivacy.com/10-reasons-privacy-matters
ted.com/talks/glenn_greenwald_why_privacy_matters
en.wikipedia.org/wiki/Facebook%E2%80%93Cambridge_Analytica_data_scandal
lupa.cz/clanky/cambridge-analytica-je-jen-spickou-ledovce-je-tu-zacatek-konce-facebooku/

Manipulace s obsahem

Facebook strojově manipuluje se vším důležitým, co vidíte. Zářným příkladem je časová osa na hlavní straně. Ta totiž vůbec není časová – vybírá příspěvky podle toho, kolik mu autoři zaplatí, kolik mají lajků nebo na základě příspěvků, které nás zajímaly dříve. Jeho cílem je pochopitelně zvýšit čas, který na facebooku trávíme, takže nám dává příspěvky, ze kterých máme radost a které nás motivují tam zůstat. Tedy pozitivní věci (kočičky a jídlo) a názory, se kterými souhlasíme. To nás uzavírá do názorové bubliny, což nám znemožňuje se psychicky rozvíjet, podporuje extrémismus a vytváří dojem, že jsme součástí většiny. To podporuje různými podprahovými triky. Třeba načítání horní lišty je lehce zpomalené. Proto, abychom měli při otevírání pocit napětí a pak nadšení (endorfiny), kolik je nových upozornění.

Jenže on má naprostou kontrolu nad obsahem a většina uživatelů je s tím smířena, takže až svůj mechanismus změní, nebudeme o tom vědět a nebudeme tomu moci zabránit. V minulosti dělal na svých uživatelích výzkumy, když někomu ukazoval převážně depresivní příspěvky a zkoumal, co to s ním udělá. Má tak velkou moc nad naší psychikou. To je fakt zlý.

viz
video.aktualne.cz/dvtv/nevydrzime-sami-se-sebou-chybi-nam-lelkovani-mozek-je-pretiz/r~b7104554cd5511e89f96ac1f6b220ee8/
nytimes.com/2014/06/30/technology/facebook-tinkers-with-users-emotions-in-news-feed-experiment-stirring-outcry.html
video.aktualne.cz/dvtv/50-milionu-zneuzitych-uctu-nechavame-se-manipulovat-davame-s/r~9bfd4c9c2c5311e8aca5ac1f6b220ee8/

Komerce

Facebook používá dosti kontroverzní metody k výdělku. Reklamy na základě soukromých dat, budiž. To ale doplňuje zpoplatněním příspěvků na stránkách, pokud chcete, aby se to dostalo k všem vašim sledujícím. Ty částky jsou několik set korun na tisíc sledujících. Jinak se příspěvek zobrazí na hlavní stránce a v upozorněních jen malému procentu sledujících lidí a o tomto mechanizmu ani každý sledujících neví.

Nakonec může k výdělku prostě nenápadně ovlivňovat naši časovou osu. Existují nepřímé důkazy, že se to dělo při volbách prezidenta USA a při hlasování o Brexitu. Peníze tam tekly asi u Ruska, nevím přesně, a na základě toho některým lidem utvrzoval názory, na základě kterých volili. To je fakt zlý.

viz
video.aktualne.cz/dvtv/volby-se-pomoci-dat-z-facebooku-ovlivnuji-cambridge-analytic/r~1243a9c42eab11e88560ac1f6b220ee8/

Monopolizace internetu

Facebook existuje díky zatím svobodnému internetu. Ale snaží se tu svobodu omezit, jak to jde. Pokud možno potlačuje odkazy na externí stránky mimo facebook a snaží se, aby vám k životu stačil jen on. Není to zásadní v Evropě, ale je to velký problém v třetích zemích – prý asi polovina uživatelů internetu v Indii při koupi mobilu požaduje facebook, ale vůbec netuší, že při tom používá internet. Facebook dokonce zavádí do chudých zemí bezdrátový internet pomocí dronů. A tipnete si, co znamená v jeho pojetí internet zdarma? Facebook zdarma. O ostatním internetu ani řeč. Ta služba se jmenovala „Internet.org“ a tvářila se jako neziskovka. Podvod. Po tlaku veřejnosti přejmenována na „Facebook Free Basics“.

Navíc, v západní společnosti, vytváří spolu s googlem takzvaný reklamní duopol. Naprostá většina internetové reklamy proudí přes systémy googlu a facebooku a tito duopoláci si z toho taky berou slušné peníze. Problém je pak v tom, že spolu kvůli nedostatku konkurence nesoupeří a nabízí tak dost nevýhodné podmínky pro vydavatele. Škodí to tedy všem ostatním webům, například zpravodajským, protože jim to snižuje příjmy z reklamy. V Česku jsme na tom ještě snesitelně díky Seznamu a jeho Skliku.

Viz
computerworld.com/article/3032646/the-surprising-truth-about-facebooks-internetorg.html
lupa.cz/clanky/petr-koubsky-denik-n-placeny-obsah/

Co s tím udělám?

Můžu prohlásit, že jsem vůči těmto hrozbám imunní. Já si to o sobě ve velké míře myslím a věřím, že mnoho z vás je na tom stejně. Můžu tedy tvrdit, že opatrné používání facebooku není na škodu? Nemůžu. Vedle mě se najde mnoho lidí, kteří si hrozby neuvědomují a používají facebook jen proto, že je to cool. Těmhle lidem bych tímto přístupem nesmírně ubližoval. Tím třeba přispíval k růstu extrémistických politiků, chudoby, psychických nemocí. Omezoval bych tím lidi, kteří soukromí profesně potřebují, třeba novináře. A ještě nebezpečnější je to v chudších zemích, než jsme my.

Facebook jsem už několik let stejně prakticky nepoužíval. Šlo jen o pár skupin a chat a vše ostatní jsem se snažil co nejvíc zablokovat. Což ovšem mátlo lidi, kteří si toho nevšimli, a pak se divili, že jsem si nevšiml jejich pozvánky na akci, nepřidal je do přátel, nelajknul jim příspěvek. Je tedy na čase to vyřešit tak, že si facebook zruším. Nikoli deaktivuju, prostě zruším. Všechna má data a přátelství zmizí (v hlubinách facebookových serverů) a už nikdy obnovit nepůjdou. Myslím to naprosto vážně.

Protože ale nechci být radikální, nadále vám ustoupím v jedné věci. Nechám si chat. Sice by mou (a vaši) duši velice potěšilo, kdybyste mi psali přes Telegram nebo Discord nebo něco jiného, ale toleruji vás, kteří to dělat nechtějí, a stáhnu si do mobilu aplikaci Messenger Lite a dokud bude použitelně fungovat, budu ji používat podobně jako facebook chat do teď. Jestli se nepletu, smazání facebook účtu by to nemělo ovlivnit. Jestli se nepletu.

Proč?

Protože se chceme chovat odpovědně, pomáháme kamarádům s tím, co se nám líbí, a nepomáháme nepřátelům s tím, co považujeme za špatné. To je základní etický princip naší společnosti. Jiné věci zanedbáváme, protože jim nerozumíme nebo na to nemáme sílu. Já považuji za špatné činy, které koná facebook, a proto mu s tím nebudu pomáhat. Naopak lidem, kterým by mohl uškodit, se tímto snažím naznačit, aby si dávali pozor. Můžete mě následovat, nebo klidně můžete nepodpořit jinou věc, kterou já zase zanedbávám. Když o tom navíc napíšete článek jako já, rád si ho přečtu a nechám se inspirovat.

Ale já jsem se rozhodl řešit facebook. Na své narozeniny 22.4.2019 si ho na trvalo zruším. Protože nechci podporovat jeho prohřešky a nabádat lidi, aby se na ně nachytávali. Mějte se hezky.

A jako bonus teď nebudu muset věnovat energii filtrováním zmanipulované reklamy, vzpírání se zvědavému pudu časové osy nebo procházením zbytečných fotek přátel ;)

Mimochodem, stále jsem aktivní na twitteru. Doporučuju sledovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *