Nejlepší kvalitu, nebo skvělou kvalitu?

Často se s lidmi okolo sebe bavím o různých službách a důvodech, proč si kdo kterou službu zvolil. Proč používá takový prohlížeč, takový vyhledávač, takovou sociální síť, telefon, restauraci, pivo, cokoli… Obvyklým argumentem bývá nějaká technická kvalita. Že to má nejlepší funkci, nejlepší algoritmus, nabídku, cenu, cokoli…

Já na to často nemám co namítnout. Parametr, který druhý vznesl do diskuze, má daná služba opravdu na nejvyšší úrovni v porovnání s ostatními. Ale je to dostatečný důvod, proč si službu zvolit? Ne nutně. Málokterou službu si totiž volíme jen na základě jednoho parametru. Co ty ostatní, nezapomněli jsme na ně?

Dejme si příklad v internetových vyhledávačích. Asi před 7 lety jsem přešel z Googlu na DuckDuckGo a zpětně toho vůbec nelituji. Duck nabízí úplně opačný přístup k soukromí uživatelů – nesleduje vůbec nic a výsledky (i reklamu) vybírá jen na základě zadaného dotazu. Navíc je hodně prouživatelský ve smyslu zkratek, nabízí tvz. !bangy, kterými se vyhledávání hned přesměruje na jiný web. To se hodí třeba když hledám něco v mapě, napíšu „!mapy Nehvizdy“, a hned jsem na mapy.cz, bez nutnosti někam klikat nebo si je dávat do záložek.

Nicméně prvním parametrem, kterým budeme obvykle Google a DuckDuckGo porovnávat, bude kvalita samotných základních výsledků vyhledávání. A upřímně, Google ji má lepší. Fakt jo, indexuje kvalitněji a algoritmy odhadující výsledky se někdy trefí líp. Duck má prostě kvalitu vyhledávání horší.

Ale co znamená horší? Rozhodně ne špatnou. Za těch 7 let, co Duckuju, jsem skoro vždy našel, co jsem hledal. Důkazem budiž třeba má příprava na videa – většina obsahu je vyhledaná právě přes Duck a nevidím žádný kvalitativní úpadek. Není to skvělé? A nestačí to? Kdybych vybíral jen podle prvního parametru kvality, zvolil bych Google. Ale parametrů jsem porovnal více a když v ostatních Google selhal, zvolil jsem skvělý, i když ne zcela algoritmicky nejlepší DuckDuckGo. A mému vyhledávacímu životu to prakticky neuškodilo.

Když zase zabředneme do ekonomických teorií, můžeme se inspirovat Zákonem klesajícího mezního užitku. Ten říká, že s každým zvýšením množství spotřebovaného statku se snižuje přínos, který nám další jednotka statku dává. Tedy čím vyšší kvalita, tím menší přínos bude mít její další zvýšení. Pokud tak používáme skvělou službu, jaký přínos bude mít přechod na ještě lepší? Malý.

Proč se tak často vážeme na to jediné nejlepší? Asi je to jednoduché, zaměřit se jen na jeden parametr a ten porovnávat. Ale život přece není jednoduchý… Život má parametrů mnohem, mnohem víc. A takhle se snažím uvažovat při porovnávání čehokoli.

K této myšlence mě inspiroval velice podobný článek, ve kterém autor popisuje své pocity z DuckDuckGo po 1,5 roce používání. Nejdřív jsem se mu smál, že jsem na to přišel o 5 let dřív, ale pak jsem uznal, že to má lépe oargumentované :D

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *